Første spadestik til Nordjyllands nye universitetshospital er taget

Det største byggeri i Nordjylland blev officielt sat i gang, da det første spadestik til Nyt Aalborg Universitetshospital blev taget fredag 18. oktober.

Spadestikket blev taget på en næsten bar mark i det østlige Aalborg, men før man kom så vidt var der fire officielle taler på programmet. Den første på podiet var regionsrådsformand Ulla Astman (S), som både udtrykte glæde og stolthed over, at der nu for alvor blev taget hul på det fysiske arbejde med at realisere det nye universitetshospital.

- Jeg har store forventninger til det nye universitetshospital. Det er et nybyggeri, der ikke alene udmærker sig ved at være det største byggeri i Region Nordjylland. Det kommer også til at rumme den højst specialiserede behandling i regionen og nogle helt moderne forskningsfaciliteter. Vores vision er, at det nye universitetshospital bliver omdrejningspunktet i det nordjyske sygehusvæsen.

En af de helt centrale samarbejdspartnere i realiseringen af projektet har været Aalborg Kommune, som sendte rådmanden for Sundhed og Bæredygtig udvikling, Thomas Kastrup-Larsen (S), på talerstolen. Han har siddet med i tænketanken om det nye universitetshospital.

- Det er flot, at man i regionsrådet havde modet til at tænke radikalt nyt med et helt nyt hospital. Derfor har vi i kommunen fra start understøttet projektet, sagde Thomas Kastrup-Larsen, der nævnte den nye Egnsplanvej til 300 millioner kroner og planerne om en letbane som eksempler.

Hospital og universitet tæt sammen

Aalborg Universitetshospital med direktør Jens Ole Skov i spidsen har også i lang tid været dybt inddraget i arbejdet med det nye universitetshospital, som har været på dagsordenen ved allerede 140 møder.

- Her har fokus været på at få det bedste ud af en mulighed, som man kun får en gang – nemlig at bygge et hospital op fra bunden. Vi skal bygge de fysiske rammer, der rummer det, som vi stræber efter. Det er et hospital med en høj international behandlingskvalitet, forskning og udvikling med patienten for øje og med patientforløb præget af sammenhæng og tæt inddragelse af patient og pårørende, sagde Jens Ole Skov.

Når byggeriet står færdigt i 2020, bliver nærmeste nabo Sundhedsvidenskabeligt Fakultet ved Aalborg Universitet (SUND), hvis bygninger bliver integreret i det nye hospital, så der kommer en god synergieffekt mellem hospital og lægeuddannelse. Dekan Egon Toft var taknemmelig over, at regionen holdt fast i visionen om det nye universitetshospital trods megen modvilje i begyndelsen fra forskellige fronter.

- Det betyder, at vi i Aalborg kommer til at få den bedste integration mellem universitet og klinik, som der er i Danmark. Det er andre universiteter misundelige over.

Børn tog også spadestik

Spadestikket blev taget af de fire talere og andre med tilknytning til projektet – eksempelvis de tidligere lodsejere. Derudover deltog en flok børn fra Tornhøjskolen i Aalborg med børnespader. Nogle af dem kommer til at have en helt særlig tilknytning til projektet.

Tre 1. klasser fra henholdsvis Tornhøjskolen, Brønderslev og Nørager skal nemlig vokse op med hospitalet. Gennem hele deres skoletid vil de i undervisningen og via besøg følge tilblivelsen af hospitalet tæt. Dermed vil de blive en slags menneskeligt ur for byggeriets fremdrift.

Fakta

Universitetshospitalet bliver omkring 135.000 m2 stort og forventes at stå færdig til indvielse i 2020.

Prisen på byggeriet er 4,1 mia. kr.

I tilknytning til det nye universitetshospital bygges yderligere cirka 17.000 m2 til Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige fakultet.

Opdateret