Skimmelfund kan håndteres

Om Regionen

Efter vandindtrængen fra et utæt murværk på det nye nordjyske universitetshospital er der enkelte steder opstået vækst af skimmel. De steder, hvor der har været vandindtrængen, er nu undersøgt af specialister, som vurderer, at forekomsten kan håndteres, så den ikke får betydning for indeklimaet

Nye prøver viser tørre gulve

Det får ingen betydning for tidsplanen, at der tidligere på året blev fundet små forekomster af skimmel på Nyt Aalborg Universitetshospital, og planen er fortsat at tage hospitalet i brug i 2026. 
Regionsrådet fik tirsdag forelagt resultater af 36 nye prøver. De viser, at hospitalets betongulve ikke er påvirket af vandindtrængning fra facader, og at betongulvene er tørre både i dybden og ind i lokalerne.

Uden fugt ingen spredning

Det er en rigtig god nyhed, at eksperterne ikke finder fugt over normalniveauerne i boreprøver fra gulvene på det nye nordjyske universitetshospital. 
- I de undersøgte områder er der ikke risiko for spredning af skimmelsporer fra de nederste betonlag til indeklimaet, og eftersom det er tørt, vokser skimmelen ikke, siger en af Danmarks førende eksperter i skimmelsvamp, ph.d. Niels Papsø, Senior Chefrådgiver & Head of Laboratories hos Rambøll. 

Sporerne er ”låst inde”

Klinisk professor Henrik Nielsen, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, lægger i sin analyse af indeklimaet også vægt på, at sporerne er spærret inde bag tyk beton. 
- Smittespredning med sporer fra skimmelsvampe sker gennem luften. Uden mulighed for spredning bliver indeklimaet ikke påvirket, og dermed får byggeriets forhistorie ingen betydning på dette punkt, når de planlagte udbedringer ved berørte vinduer er udført, siger professor Henrik Nielsen.

Indeklima skal være sundt

Region Nordjylland har tidligere oplyst, at en del af hospitalets murkroner er lavet forkert. Kapslerne på toppen af murene er lavet, så vand kan sive ind i ydermurene. Tilsvarende har kosmetiske metalbånd i murene også ledt vand ind gennem fuger. Fejlene bliver udbedret, og med gode prognoser for indeklimaet, er der grund til at glæde sig, siger projektdirektør for det store byggeri Asger Schou.

- Vi er vældigt lettede over, at vi nu kan dokumentere, at konsekvenserne af de meget ærgerlige vandskader kan håndteres. I sidste ende betyder det jo alt, for indeklimaet på et nyt hospital skal selvfølgelig være i orden for patienter, pårørende og personale, siger projektdirektør Asger Schou.
Region Nordjylland har nedsat en særlig taskforce, som nøje skal overvåge, at prognoserne holder.

Se byggeriet til Åbent Hospital søndag

Det nye Aalborg Universitetshospital bliver taget i brug, efterhånden som det står færdigt. På baggrund af de seneste undersøgelser forventer Region Nordjylland fortsat, at den store indflytning sker i 2026. 

Interesserede kan se, hvor langt byggeriet er nået, når der er Åbent Hospital søndag 1. september. Der er gratis adgang, og Plusbussen kører til døren.

 

Se rapporterne

Rapport 1

Rapport 2

 

Kontaktmulighed:

Pressevagten i Region Nordjyklland, 9764 8040 (åbningstid kl. 8-16), presse@rn.dk