Rejsegilde for nyt diabetescenter i Nordjylland

Om Regionen

Byggeriet af det ny Steno Diabetes Center Nordjylland passerede fredag en vigtig milepæl, da regionen fejrede rejsegilde for håndværkerne på byggepladsen.
Hånværkerne blev fejret på byggepladsen fredag. Det ny diabetescenter ventes færdig i 2023. Foto: Lene Pedersen/Region Nordjylland

I 2017 indgik Region Nordjylland og Novo Nordisk Fonden et samarbejde om etableringen af Steno Diabetes Center Nordjylland med en fondsdonation på 795 millioner kr., hvor de 319 millioner kr. gik til byggeri af et nyt diabetescenter.
I godt et års tid er der blevet bygget på det nye diabetescenter, og centret er nu ved at tage sine form. I foråret 2023 vil byggeriet være klar til brug og danne ramme for diabetesbehandling af 5000-6000 patienter samt besøgende fra hele regionen, der vil kunne benytte træningsfaciliter, undervisningskøkken og høre foredrag og lignende i centret.

Mere end et hospital

Det nye center udgør cirka 7.800 kvadratmeter i fire etager og er en del af det nye universitetshospital. Det opføres i tæt tilknytning til universitetshospitalet i den nye hospitalsby i det østlige Aalborg, og der vil være let adgang for besøgende, ligesom der etableres et p-hus tæt på indgangen.
Centerdirektør Poul Erik Jakobsen fra Steno Diabetes Center Nordjylland glæder sig til at tage centret i brug:
- Det bliver helt fantastisk at kunne samle alle vores aktiviteter under et tag. Flytte forskere, behandlere, administration og patienter helt tæt på hinanden og styrke interaktion og udvikling. Vi ønsker at lave verdens bedste diabetesbehandling, men også at have et center, hvor man kan føle sig hjemme, og ikke altid blot kommer for at blive behandlet. Med både gode opholdsarealer indenfor og udenfor samt topmoderne faciliteter, kan vi huse dette, fortæller Poul Erik Jakobsen.

Håndværkere og samarbejdspartnere blev fejret

Til rejsegildet var der samlet ca. 150 personer og taler bl.a. fra regionrådsformand Mads Duedahl (V). Højt i en kran hang et 100 kvadratmeter stort dannebrogsflag, og som til et rejsegilde var der pølser på menuen.
Der blev fra talerne sendt mange fine ord af sted til byggeriets håndværkere, da det ikke har været en let opgave med mange komplicerede detaljer, bygningsdele og installationer.
Der blev samtidigt sagt tak til Novo Nordisk Fonden for deres donation, og de mange samarbejdspartnere, der har deltaget i etableringen af byggeriet. Heriblandt de mange brugerrepræsentanter, der har været med til at lægge deres tanker bag udviklingen af centret, fik ros fra centerdirektør Poul Erik Jakobsen.
- Tankerne bag byggeriet startede allerede i 2017, hvor forskellige arbejdsgrupper blev nedsat til at drøfte fremtidens diabetesbehandling. Udover diabetesbehandlere, har brugerrepræsentanter været rigtigt godt involveret, og det gør, at vi forhåbentligt kan skabe et center, der er attraktiv for den enkelte. Hvad enten man er ældre eller børnefamilie, fortæller Poul Erik Jakobsen.

Yderligere oplysninger

• Steno Diabetes Center Nordjylland (SDCN) er kraft- og videnscenter for diabetes i Region Nordjylland og trådte i kraft d. 1. januar 2018. SDCN er en del af et nationalt netværk af Steno Diabetes Centre i alle fem regioner.
• Alle centrene støttes med bevillinger fra Novo Nordisk Fonden for at sikre, at Danmark opbygger de bedste tilbud inden for forebyggelse og behandling af diabetes, samt at dansk diabetesbehandling og forskning forbliver internationalt førende.
• Arkitektfirmaet Friis og Moltke er totalrådgiver, og Aalborg-virksomheden M. Thomsen Støtt er hovedentreprenør på byggeopgaven. Kunstner Alexander Tovborg er udvalgt til at udarbejde den kunstneriske udsmykning af Steno Diabetes Center Nordjylland.

Opdateret