Krav fra stat og kommune bag etablering af rensningsanlæg
I maj 2011 indskærpede Miljøministeriet overfor kommunerne, at der skulle gøres en større indsats for at fjernelse af medicinrester fra hospitalsspildevand. Det har medført krav fra Aalborg Kommune om, at Region Nordjylland skulle etablere eget rensningsanlæg i forbindelse med byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.
Derfor er etableringen af det nye rensningsanlæg netop nu i udbud som OPP-projekt (offentligt-privat partnerskab), hvor en privat leverandør står for etablering og drift af et nyt rensningsanlæg, hvilket Region Nordjylland så forpligter sig til at bruge i 25 år.
- Det fuldstændigt oprensede hospitalsspildevand vil så blive ledt direkte ud i Limfjorden via en rørledning, som vi lige nu er ved at etablere direkte fra hospitalsgrunden – altså uden om det offentlige kloaknet, forklarer Ulla Astman, regionsrådsformand og formand for byggeriets styregruppe.
Besparelse på ca. 92 mio. kr. en del af finansiering
Når de ca. 140.000 m3 spildevand bliver ledt uden om det offentlig kloaknet, så betyder det en årlig besparelse på knap 3,3 mio. kr. svarende til en besparelse på ca. 82 mio. kr. over 25 år. Derudover er der en besparelse på tilslutningsafgift til det offentlige kloaknet på ca. 10 mio. kr.
Det er nogle af de besparelser, der er med til at finansiere OPP-projektet, som der endnu ikke er kommet tilbud ind på. Derfor kan man heller ikke på nuværende tidspunkt sige, om rensningsanlægget giver regionen en samlet besparelse.
- Alt i alt tegner det dog allerede inden de indkomne tilbud i retning af, at der er en økonomisk god forretning i at etablere eget rensningsanlæg, siger Ulla Astman.
Dialog med kommunen om ny teknologi
Der har de seneste dage været omtale af, at en ny teknologi overordnet set vil gøre det til en mere miljøvenlig løsning for vandmiljøområdet, hvis de centrale rensningsanlæg investerede i den ny teknologi og stod for oprensningen af hospitalsspildevandet, da de samtidig vil kunne oprense medicinrester fra private husholdninger og plejehjem.
- Vi har hele tiden ageret på baggrund af krav fra kommunen, men med oplysningerne om den nye teknologi vil vi naturligvis tage en dialog med kommunen om, hvorvidt den nye mulighed giver anledning til at de investerer i rensningen og dermed ændrer kravene til NAU. I sidste ende er det vigtigste for regionen imidlertid, at en løsning vil være klar, så ibrugtagningen af hospitalet ikke bliver forsinket, pointerer Ulla Astman.